ENDODONTIE

  CE ESTE ENDODONȚIA ?    

Endodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentele pulpei dentare, adică cu nervul dintelui.Nervul dintelui este acel țesut moale din interiorul dintelui care hrănește dintele și a căror afecțiuni, poate da dureri foarte mari, unele numite popular  “turbarea dinților”.

    La cabinetul Happy Smile, medicii stomatologi, în urma unei consultații complexe, stabilesc un diagnostic odontal și în funcție de cât de afectat este dintele, pot propune un tratament endodontic, minim invaziv. Acest tratament are scopul de a salva (de a menține pe arcada dentara) dintele deteriorat sau infectat și de a preveni extinderea infecției la țesuturile din jurul dintelui.Tratamentul endodontic, numit și tratament de canal, se face prin  eliminarea țesutului moale al nervului din canalul nervului și înlocuirea lui cu un material special pentru canalele dentare.La finalul tratamentului se reconstruiește coroana dintelui pentru a refacere  funcțiile acestuia.

    Daca tu, draga pacient, simți o durere acerba într-o anumită zonă a arcadelor dentare ,durere care poate să fie pulsatilă sau să iradieze înspre ureche (de exemplu), să știi că este posibil să ai nervul vreunui dinte afectat și să ai nevoie de un tratament de canal. Așa că, sfatul nostru este să suni la telefonul cabinetului pentru programarea unei consultații de urgentă, în cadrul căreia să te lămurești asupra cauzelor durerii. Este foarte posibil să ți se ceară o radiografie și să fii reprogramat, tot în regim de urgentă pentru aplicarea tratamentului adecvat.

CARE SUNT SIMPTOMELE ÎN ENDODONȚIE?

    Afectarea nervului dentar poate prezenta o gamă variată de simptome, printre care:

 1.durerea- simptomul cel mai frecvent, ,poate fi de intensitate medie sau mare (nu este exclusă nici intensitatea mica ), poate fi spontană sau provocată de masticație sau ingerarea de alimente/băuturi calde sau reci,

    Durerea poate fi localizată sau poate să iradieze, cel mai frecvent spre ureche.

2.sensibilitate – poate apărea o sensbilitate la temperaturi extreme ( cald/rece ) sau dulce,

3.apariția unei umflături  – semn că infecția a trecut la țesuturile din jurul dintelui,

4.roșeață sau inflamație – gingiile înconjurătoare pot fi roșii sau inflamate, indicând o infecție sau inflamație în zona afectată,

5.schimbarea culorii dintelui –un  dinte cu nervul afectat, poate să aibă o culoare mai întunecată, de obicei devenind foarte diferit față de vecinii lui și modificând nefavorabil estetica zonei,

6.miros neplăcut,provenit și generat în zona carioasă,

7.dificultate masticatorie,

8.modificări estetice, mai ales dacă zona afectată este frontal poziționată, deci în regiunea dinților vizibili în timpul vorbitului.

     Cum decurge  procesul de recuperare a dinților cu nervul afectat?

     În primul rând pacientul își face o programare la cabinet, unde în urma unei consultații clinice, alături de analiza radiografiilor dentare, medicul dentist stabilește un diagnostic odontal și face un plan de tratament . Tratamentele sunt aplicate în una sau mai multe ședințe, în funcție de situația individuală a pacientului și de complexitatea cazului.

    Soluția rapidă, eficientă pentru durerile dentare și salvarea dintelui tău, poate include efectuarea unei anestezii care iți va aduce mult confort, relaxare și va face ca tratamentul să nu mai fie “de speriat” .

    Având siguranță și confort, medicul poate aplica tratamente și soluții durabile pentru recuperarea dinților tai, prin tehnici minim invazive.

    Aplicarea unui sistem modern de izolare a dintelui poate fi strict necesar pentru a împiedica contaminarea nervului în timpul tratamentului. Acest lucru se face în funcție de pacient, afecțiunile și particularită ile lui speciale.

    În prima fază a tratamentului, se crează accesul spre spațiul în care se află nervul dintelui, cu ajutorul frezelor dentare. După crearea accesului la nerv, tot spațiul canalelor radiculare este curățat și pregătit pentru umplerea lui cu materiale specifice care previn infecțiile ulterioare și sigilează canalele radiculare.

    În funcție de planul de tratament dintele se închide cu un material temporar sau definitiv .

    Recuperarea după tratament: pacientul poate experimenta disconfort sau sensibilitate temporară după tratament, însă acestea trebuie să dispară în câteva zile.

    Tratamentele de canal pot fi complexe și să prezinte diferite dificultăți, spre exemplu :

    Geometria canalelor: canale foarte subțiri sau de grosimi variate, canale curbe sau multiplu curbate, în număr mult mai mare decât obișnuit etc., conexiuni greu accesibile intre canale, ceea ce creează dificultăți în procesul de accesare și curățare a canalelor dentare.

    Infecții rezistente la microbi: specii microbiene agresive, imunitate slabiță sau rezistentă la antibiotic.

    Dentină secundară în exces cu schimbarea dimensiunii și geometriei spațiului în care se află nervul dintelui, creând dificultăți de pătrundere pe canal sau pe traseul acestuia.

    Anestezie insuficientă: în situația în care nervul este inflamat sau are puroi ,se poate întâmpla ca anestezia să fie mai puțin eficientă.

    Riscul de fracturare este valabil doar la dinții slab mineralizați sau puternic deteriorați, când unul sau mai mulți pereți se pot rupe. Fractura se poate continua la nivelul rădăcinii, situație complet nefavorabilă recuperării dintelui respectiv.

    Durere post-tratament sau disconfort ușor: se poate întâmpla ca după tratament dintele să mai doară, cu o intensitate mica, dar în câteva zile, ar trebui  să dispară durerea de la sine sau sub tratament antiinflamator.

    Igiena corectă post tratament este obligatorie, pentru menținerea rezultatelor pe termen lung și prevenirea reinfectării.

 Întrebări frecvente  în endodonție

     Ce este tratamentul endodontic? 

     Tratamentul endodontic este acea terapie medicală stomatologică ce are ca scop tratarea afecțiunilor nervului dentar, prevenirea complicațiilor cu menținerea pe termen lung a funcțiilor dintelui și esteticii dentare.

      De ce am nevoie de un tratament endodontic?

    Este nevoie de tratament endodontic în anumite cazuri pentru că puterea de refacere celulară a nervului poate fi depășită și apar infecții care duc la dureri foarte mari dar și la distrucția țesuturilor din jurul dintelui și chiar la pierderea dintelui.

    Cât de dureros este tratamentul endodontic?

   In tratamentele endodontice durerea poate apărea intraoperator sau după tratament.

    Tratamentul endodontic se face de cele mai multe ori sub anestezie, în condiții de confort și liniște psihologică .Durerea de dupa tratament ,dacă există, poate fi controlată de antiinflamatoare și antialgice.

    Daca nervul nu mai este viu, atunci toate manoperele la nivelul canalelor se pot face fără anestezie.

    In cadrul unei comunicări bune cu medicul, este bine să-l informați despre temerile dumneavoastră legate de durere și, împreună, să gasiți formula optimă pentru a avea o ședință în care medicul să aibă liniștea necesară lucrului iar dumneavoastră să nu experimentați frici sau stări neplăcute.

     Cât durează tratamentul endodontic?

    Tratamentul endodontic poate varia, conform complexității geometriei canalelor radiculare de la câteva minute la câteva ore. Poate fi efectuat într-o ședință sau în mai multe ședințe.

     Ce se întâmplă daca nu se efectuează tratamentul endodontic?

    Daca nu se efectuează tratamentul endodontic se continuă distructia nervului și a dintelui, propagându-se infecția la țesuturile din jur, putând duce chiar la pierderea dintelui.

     Ce se întâmplă după tratamentul endodontic?

    După tratamentul endodontic dintele intră într-un proces de reconstrucție coronară conform planului de tratament. Reconstructia coronară urmărește să refacă coroana dintelui pentru a-l putea reintrgra în funcționalitățile acestuia.

     Există alternative la tratamentul endodontic?

    Alternativa la tratamnetul endodontic este extracția dentară pe care noi nu o încurajăm decât dacă tratamentele endodontice nu dau rezultatele scontate sau în anumite condiții de sănătate generală.

     Pot să mănânc sau să beau după tratamentul endodontic?

    În funcție de planul de tratament stabilit, medicul stomatolog vă va da indicațiile cele mai potrivite legate de acest aspect.

     Pot avea probleme cu dintele după tratamentul endodontic?

     În general, tratamentul endodontic este un tratament sigur și eficient, care poate oferi rezultate durabile și poate preveni problemele viitoare cu dintele. Cu toate acestea, uneori pot să apară probleme după tratament, cum ar fi infecții sau fracturi, iar pacientul ar trebui să meargă la control regulat pentru a monitoriza starea dintelui și pentru a preveni aceste situații.

      Cât de des trebuie să revin pentru verificări după tratamentul endodontic?

    Este important să respectați indicatile medicului stomatolog și să nu se neglijeze programul de prevenție și profilaxie dentară, o data la 6 luni, în mod usual. Acest termen se adaptează  la particularitățile pacientului. O atitudine foarte corectă este de a solicita consultații stomatologice, ori de cate ori intervin modificări, pentru a aduce la cunoștința medicului orice poate fi relevant pentru bunul mers al lucrurilor, chiar dacă nu au trecut cele 6 luni de la ultimul control. Aceste modificări pot fi de natură dentară sau modificări majore în starea de sănătate generală!

          NERVUL DINTELUI ARE ROLUL DE A HRĂNI DINTELE !

           SALVAȚI DINTELE ÎNCEPÂND CU NERVUL ACESTUIA!

.