Protetica

Protetica dentară este acea ramură a stomatologiei care își propune să înlocuiască  sau să refacă dinții afectați sau pierduți și să redea funcțiile dinților și arcadelor dentare (estetica și sănătatea gurii duc la îmbunătățirea calității vieții pacienților).

            Protetica dentară își realizează obiectivele prin intermediul unor lucrări protetice numite proteze dentare ce pot fi fixe sau mobile .Popular, protezele dentare fixe se numesc punți dentare sau coroane dentare iar protezele dentare mobile se referă la protezele acrilice mobilizabile pe care pacientul le poziționează în gură și le scoate din gură, ori de câte ori este nevoie.

             Lucrările protetice fixe pot fi:  1.  pe un dinte și poartă denumirea populară de coroană dentară (din metal simplu,metal și acrilat,metal și compozit ,metal și ceramică ,ceramică simplă nesusținută de metal și zirconiu). A se avea în vedere că zirconiul, este în tabelul lui Mendeleev tot metal dar are niște caracteristici aparte cum ar fi culoarea albă ,ceea ce îi conferă și estetică și rezistență in același timp.

                   Coroana dentară clasică este construită în urma unor manopere de șlefuire care îndepărtează un strat din suprafața dintelui pe toate fetele(suprafețele) acestuia.După șlefuire dintele este ÎMBRĂCAT de coroană ,refăcându-i-se forma ,dimensiunea și culoarea dorită.

Tratamentele moderne includ și posibilitatea efectuării unor părți de coroane .De exemplu, daca o parte a coronei dintelui este inestetic colorată, atunci, lucrarea protetică respectivă reface forma dintelui, dar și culoarea dorită, stabilită în planul de tratament .Această piesă protetică se numește FAȚETĂ DENTARĂ.Ea se folosește îndeosebi la dintii din față ,de sus(maxilar)sau de jos(mandibulă).

Mai există lucrări protetice care acoperă una,două,trei sau patru fețe ale unui dinte indiferent de poziția dintelui și care se numesc onlay-uri.

Tehnicile moderne protetice pot contribui și la obturarea unor carii profunde ,utilizând niște lucrări protetice numite inlay-uri.Inlayurile se deosebesc de onlayuri prin grosime și întindere în suprafață.

Materialele pentru acestea din urmă sunt ceramici moderne nesusținute de structuri metalice și sunt efectuate în cabinet sau în laborator cu tehnologie modernă  numită: CAD-CAM .

                                                  2.  pe mai mulți dinți și poartă denumirea populară de punte dentară (este construită din mai multe coroane dentare unite între ele).

Lucrările protetice mobile pot fi:

  1. simple,din acrilat cu sau fără croșete din sârmă inoxidabilă
  • complexe ,cu două părți :una dintr-un schelet metalic (crom-nichel-uzal- /crom- cobalt)și a doua parte este cea estetică, din acrilat, compozit sau porțelan.

          Toate aceste lucrări au scopul de a reface structurile dentare, necesită multă migală, atenție și o colaborare bună cu laboratorul dentar pentru a obține un rezultat funcțional ,estetic și cât mai aproape de dorința pacientului.

De cele mai multe ori toate aceste lucrări se efectuează în laboratoarele dentare cu care colaborează medicul stomatolog curant .

Pașii de efectuare a lucrărilor protetice sunt foarte variați și depind de tipul de lucrări, complexitatea cazului, tehnologiile folosite și nevoile individuale ale pacienului, dar în general, pașii standard sunt următorii:

 1.consultația inițială:în această etapă, pacientul este examinat de către medic conform standardelor medicale și elaborează un diagnostic complex,

2.planificarea tratamentului:În discuțiile cu pacientul,medicul ia în considerare diagnosticul medical,     nevoile și obiectivele pacientului iar la final îi propune acestuia un plan de tratament care să răspundă cât mai bine aspectelor medicale ale cazului și nevoilor pacientului,

3.pregătirea cavitații bucale sau a dinților propuși pentru tratament,

4.prepararea dinților: îndepărtarea din structura unui dinte sau a mai multor dinți, a unor părți care urmează să fie înlocuite cu materialele biocompatibile din care se face lucrarea protetică,

5.etapă de laborator:a. în care în urma unei amprente se efectuează un model fizic sau digital, în funcție de tehnica folosită

                                        b.-efectuarea lucrării efective

                                         c-este foarte posibil să fiți solicitați la una sau mai multe ședințe de proba unde se urmărește ridicarea nivelului de precizie a lucrării la standardele propuse în planul de tratament.

 6. montarea lucrării în cavitatea bucală –în funcție de tipul de lucrare se montează provizoriu sau definitiv și se  instruiește pacientul asupra îngrijirii lucrării,

7.ședințe de verificări periodice ale evoluției lucrărilor și încurajarea pacientului pentru respectarea instrucțiunilor medicale de igienizare și întreținere a lucrării.

  Lucrările dentare se fac pe structuri dentare naturale (proprii) sau pe implante dentare ( introduse în osul maxilar de către medici cu compentența în implantologie sau cu specializare de chirurgie stomatologică ). Lucrările pe implante sunt lucrări mai complexe care necesită mai multe investigații inițiale (pe lângă cele clinice și radiologice ,CT =computer tomograf ,sunt necesare și analize din sânge ) și poate chiar colaborări cu medici din medicina generală.

Lucrările protetice mai ales cele complexe, necesită multă experiență medicală și adaptarea tehnicilor și materialelor moderne la nevoile fiecărui pacient în parte.

Dacă sunteți interesați concret de situația dumneavoastră, vă recomandăm să solicitați o consultație la cabinet ,unde să primiți sfaturi personalizate pentru obținerea unor obiective adaptate nevoilor dumneavoastră !

Coroanele și punțile dentare sunt tratamente stomatologice utilizate pentru a restaura sau înlocui dinții deteriorați sau pierduți. În urma experienței și a discuțiilor cu pacienții, câteva întrebări frecvente legate de coroane și punțile dentare pot fi:

Ce sunt coroanele dentare și când sunt ele necesare?

Coroanele dentare sunt niște piese medicale numite proteze dentare care doresc să refacă volumul dintelui până îl aduce la forma și mărimea inițială.Coroanele dentare sunt destinate unui singur dinte .Mai mulți dinți separați sunt îmbrăcați de mai multe coroane dentare separate și ele între ele.Au rolul de a proteja substanța dentară de sub ele și sunt construite din diferite materiale în funcție de obiectivul pentru care au fost făcute.

Coroana dentară ne permite să modificăm forma, mărimea, culoarea dintelui inițial.

Astfel că putem să construim o coroana dentară fie cu scopul de a proteja structura dintelui peste care se face coroana, fie cu dorința de a modifica forma, volumul, parțial poziția, culoarea dintelui, fie pentru a preveni fractura dintelui la care a fost scos nervul.

Coroanele dentare pot fi făcute din mai multe tipuri de materiale care, fiecare, au avantaje și dezavantaje.

Obiectivele efectuării unei coroane se stabilesc de comun acord cu medicul dentist curant care va adapta situația dumneavoastră, optim, la cerințele medicale constatate și la dorințele și bugetul dumneavoastră.

Ce sunt punțile dentare și când sunt ele necesare?

Punțile dentare sunt piese medicale numite proteze dentare fixe care doresc să completeze unul sau mai multe spații lipsa pe arcada dentară.Ele se mai numesc popular și punți dentare sau poduri,pentru că se poate face o analogie de imagine cu construcția podurilor de peste râuri și vai.Așa cum podurile au nevoie de stâlpi de susținere, așa și puntea dentară este susținută de dinții care mărginesc spațiul lipsă (edentația), prin coroane dentare făcute pe acești dinți.Coroanele dentare de pe dinți fac corp comun cu dinții artificiali care completează spațiul gol .

Materialele din care se fac punțile dentare sunt aceleași din care se fac și coroanele dentare .Alegeți ce vă este mai potrivit în funcție de sfatul medicului și bugetul avut la dispoziție!

Deci, punțile dentare sunt necesare când dorim să completăm arcada dentară în zone unde lipsesc dinți sau când dorim să modificăm geometria și aspectul într- o anumită parte a arcadei.

Există câteva condițîi necesare pentru efectuarea punților dentare:

-să existe dinți care să poată fi îmbrăcați cu coroane dentare,

-dintii care susțin puntea dentară să fie viguroși și să poată prelua din forțele care cad pe toată lungimea punții,

-distanța dintre dintii stâlpi să se încadreze în niște valori acceptate din punct de vedere mechanic, astfel încât dintii stâlpi să nu cedeze sub impactul forțelor mușcăturii.

Din ce sunt făcute coroanele și punțile dentare?Ce materiale se folosesc?

Materialele din care sunt făcute punțile și coroanele dentare sunt multiple.Se pot face dintr-un singur material sau din combinății de materiale pentru care sunt dezvoltate tehnologii moderne de lipire sau îmbinare.

Aceste materiale sunt:1. Ceramică: este preferată în multe situațîi pentru estetica pe care o poate obține;are și caracteristici bune legate de duritate; dintii din ceramică pot înlocui cu brio ,din punct de vedere estetic,dintii naturali

2.Metale: aduc un plus de rezistență la uzură și durabilitate în timp;ele se pot combina cu ceramică și cu rășini, aducând beneficii in rezistența lucrării (la suportul dintelui ). Metalele folosite în stomatologie sunt de cele mai multe ori combinații: nichel-crom-cobalt, sau crom-cobalt dar pot fi și cu concentrație mai mare dintr-un singur metal cum este de exemplu titanu,l din care se fabrică implantele și lucrările pe implante.

ZIRCONIUL ESTE UN MATERIAL MODERN CARE ÎN TABELUL LUI MENDELEEV ESTE PLASAT ÎN CATEGORIA METALELOR!

ZIrconiul este sub formă de oxizi de zirconiu și vrea să combine rezistența metalelor și estetica pe care o conferă culoarea albă a materialului!

Analizați cu medicul dumneavoastră beneficiile date de zirconiu!

3.Rășini compozite -au estetică bună ,rezistență mai mică decât a ceramiciI și sunt folosite ,obișnuit ,la lucrări provizorii,

4.Rășini acrilice -sunt și ele estetice ,rezistență mai mică decât la compozite și de asemenea ,mai convenabile financiar.Sunt intens folosite la protezele dentare mobile.

Alegerea celei mai bune variante puteți să o faceți documentându-vă pe internet dar informațiile cele mai consistente le puteți obține cerând ajutorul medicului dentist.

Cum sunt făcute coroanele și punțile dentare?

Coroanele și punțile dentare sunt lucrări efectuate în laboratoare dentare din materiale și cu tehnologii specifice domeniului medical stomatologic.

Procesul lor de fabricație cuprinde mai multe etape controlate de medicul dentist curant care după stabilirea unui diagnostic și a unui plan de tratament care să includă acest tip de lucrări ,va efectua niște manopere de preparare a dinților, cu ajutorul frezelor dentare cu sau fără anestezie.La finalul acestei manopere va lua amprenta dinților cu niște materiale potrivite tipului de lucrare dorit.Cu ajutorul acestor amprente ,laboratorul toarnă întâi,mulajul pacientului, din gips (pe care va face lucrarea finală).

Culoarea lucrării este o caracteristică importantă și ea va fi stabilită de către medic în colaborare cu pacientul sau în cazul unor lucrări mai complexe, poate contribui și personalul laboratorului, care face o harta a culorii lucrării.

Tehnologiile moderne includ sisteme CAD-CAM care aduc un plus de exactitate și calitate al lucrărilor.Costurile diferite față de lucrările clasice sunt justificate de către diferențele în calitate, rezistență și timpul de execuție.

Este foarte posibil ca etapele de execuție să ceară verificarea corectitudinii efectuării lucrărilor,cu probe suplimentare în cabinet, unde medicul, în colaborare cu pacientul susține procesul de execuție al lucrării.

În final, când lucrarea dentară este gata, medicul, cimentează lucrarea pe dintîi pacientului cu un ciment dentar.

În funcție de lucrare, se poate afectua o cimentare provizorie pentru a permite pacientului să probeze funcționalitatea lucrării, care, dacă va corespunde obiectivelor propuse va fi supusă cimentării definitive.

În etapa de cimentare definitive, medicul oferă pacientului infomatii despre întreținerea lucrării și dă sfaturile corespunzătoare !

RESPECTAȚI INDICAȚIILE MEDICULUI PENTRU REUȘITA PE TERMEN LUNG A LUCRĂRII!

Cât de durabilă este o coroană sau o punte dentară?

Durabilitatea lucrărilor fixe (proteze fixe )depinde de mai mulți factori:

1.Materialul din care este confecționată lucrarea-ceramicile au o durata de viață mai mare-10-15 ani- în condiții de utilizare corespunzătoare .Dacă lucrarea este pur metalică ,acestă perioadă se poate prelungi dar în zilele noastre ,când estetica devine o cerință majoră ,este posibil ca estetica lucrărilor pur metalice să nu mai fie corspunzătoare cerințelor pacientului iar după un timp să dorească să o schimbe.Lucrările din rășini compozite sau acrilice pot necesita o înlocuire mai rapidă.

Putem menționa că lucrările pot fi schimbate și mai repede decât este necesar din punct de vedere functional, dacă obiectivul estetic pe care și-l propune pacientul se schimbă.Această decizie ,vă sfătuim să o luați în colaborare cu medicul stomatolog care vă va îndruma să alegeți momentul cel mai bun pentru această hotărâre.

2.Modul de prindere al lucrării -o lucrare cimentată provizoriu ,evident ,va ceda mai repede decât dacă duceți la bun sfârșit procesul de execuție și aplicare a unei lucrări!

Nu amânați cimentarea defintivă ,dacă lucrarea este corespunzătoare!

Având în vedere că de multe ori pacienții ,din lipsă de timp sau alte motive,când primesc lucrarea definitivă în faza de cimentare provizorie pot amâna procedura de cimentare definitivă pentru simplul fapt că nu îi deranjează nimic,lucrarea își indelplinește funcțiile pentru care a fost efectuată iar nevoile pacientului sunt satisfăcute.Sfatul nostru este să urmați îndrumările medicului și să mențineți lucrarea definitive, cimentată provizoriu doar cât vă sfătuiește medicul dentist curant.

3.Îngrijirea lucrării – este cel mai important aspect care poate să vă conducă la o utilizare a lucrărilor îndelungată.O dată lucrarea cimentată definitiv și intrată în funcționalitatea ei, pentru o utilizare de lungă durata este necesar să o îngrijiți, așa cum faceți cu dintii proprii!

            Îndrumările pentru îngrijirea lucrărilor le veți primi de la medicul care a efectuat-o iar dumneavoastră vă rămâne doar să fiți consecvenți în realizarea lor iar dacă observați vreo schimbare, să anunțați din timp pentru remedierea optimă.

O COROANA DENTARĂ NU VA SCUTEȘTE DE A EFECTUA O IGIENĂ ZILNICĂ, CORECTĂ, LA NIVELUL COROANEI DINTELUI!

De multe ori igiena lucrărilor necesită o adaptare astfel încât rezultatul final să fie cel dorit!

Întrebați medicul ce aveți de făcut pentru a întreține igiena la nivelul lucrărilor .Doar astfel vă puteți aștepta că lucrările să dureze mult și să vă bucurați de ele când vorbiți,zâmbiți sau mâncați!

 O IGIENĂ CONSECVENTĂ ȘI CORECTĂ, VA FI ALIATUL DUMNEAVOASTRĂ, PENTRU A AVEA DINȚI FRUMOȘI ȘI SĂNĂTOȘI PE TERMEN LUNG!

Ce materiale sunt folosite pentru a crea coroane și punți dentare?

Materialele din care sunt făcute punțile și coroanele dentare sunt multiple.Se pot face dintr-un singur material sau din combinații de material, pentru care sunt dezvoltate tehnologii moderne de lipire sau îmbinare.

Aceste materiale sunt:  1.Ceramica: este preferată în multe situații pentru estetica pe care o poate obține; are și caracteristici bune legate de duritate; dintii din ceramică pot înlocui cu brio, din punct de vedere estetic,dintii naturali,

2.Metale: aduc un plus de rezistență la uzură și durabilitate în timp; ele se pot combina cu ceramică sau cu rășini, aducând beneficii prin duritatea metalului (la suportul dintelui ).Metalele folosite în stomatologie sunt de cele mai multe ori combinații: nichel-crom-cobalt, sau crom-cobalt dar pot fi și cu concentrație mai mare dintr-un singur metal, cum este de exemplu titanul, din care se fabrică implantele și lucrările pe implante.

ZIRCONIUL ESTE UN MATERIAL MODERN, CARE ÎN TABELUL LUI MENDELEEV ESTE  PLASAT ÎN CATEGORIA METALELOR!

ZIrconiul este sub formă de oxizi de zirconiu și vrea să combine rezistența metalelor și estetica pe care o conferă culoarea albă a materialului!

Analizați cu medicul dumneavoastră beneficiile date de ZIRCONIU!

3.Rășini compozite -au o estetică bună, rezistență mai mică decât a ceramicilor și sunt folosite, obișnuit, la lucrări provizorii,

4.Rășini acrilice -sunt și ele estetice, au o rezistență mai mică decât a compozitelor și de asemenea, sunt mai convenabile financiar.Sunt intens folosite la protezele dentare mobile.

Alegerea celei mai bune variante puteți să o faceți documentandu-vă pe internet, dar informațiile cele mai consistente le puteți obține cerând ajutorul medicului dentist.

Este dureros să obțin o coroană sau o punte dentară?

Procesul de obținere al coroanei dentare cuprinde mai multe faze: de cabinet și de laborator.Fazele de cabinet încep cu diagnosticarea,planul de tratament și decizia de efectuare a lucrării.

După acești pași, asumați și de către pacient și de către medic, acesta din urmă va pregăti dinții pentru lucrare .În această fază, dacă dinții au nerv, poate fi dureros să fie șlefuiți fără anestezie, situație in care medicul vă poate propune să vă efectueze o anestezie, care transformă ședința de tratament  într-o experiență plăcută sau cel puțin neutră din punct de vedere emoțional.Și în cadrul ședințelor de probe și la cimentare, poate fi necesară anestezia.

Dacă dintii pe care se face lucrarea nu mai au nerv (se numesc dinți devitali ) probabilitatea de a avea dureri scade vertiginos.Rămâne doar gingia, care poate ” cere ” anestezie și atunci doar în cazul în care sensibilitatea dumneavoastră este foarte mare.Pentru majoritatea, atingerea ușoară a gingiei nu reprezintă o amenințare dureroasă!

În concluzie ,efectuarea lucrărilor dentare nu este dureroasă iar când există această posibilitate avem la îndemână un instrument de nădejde care transformă experiența efectuării lucrărilor, într-una memorabilă!

Cum se îngrijesc coroanele și punțile dentare?

Îngrijirea lucrărilor dentare, indiferent care sunt ele, este foarte importantă.Va felicităm pentru interesul acordat acestui aspect și vă simțim în rezonanță cu misiunea noastră, manifestată prin interesul nostru de a oferi pacienților noștri, informații de folos pe termen lung, în îngrjirea dentară.

Există informații generale cu privire la îngrijirea dentară și informații personalizate, care iau în calcul datele concrete ale lucrărilor pe care le îngrijiți!

În cadrul informațiilor generale, vă sfătuim să acordați atenție fiecărei lucrări în parte și să adaptați instrumentele pe care le folosiți pentru igiena dentară, astfel încât să mențineți și lucrarea curată și frumoasă.

Instrumente utile în igiena coroanelor dentare sunt:

1.Periuța dentară în tandem cu pasta de dinți (în conformitate cu indicațiile de alegere ale lor și cu instrucțiunile de utilizare optimă),

2.Periuța interdentară sau ața interdentară, în funcție de spațiile dintre coroanele dentare și dinții de lângă acestea .A se evita folosirea agresivă a scobitorilor pentru îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți ,mai ales dacă vreți să le folosiți pe termen lung!

3.Apa de gură, cu componentă antimicrobiană mai puternică( utilizată conform sfaturilor medicului și a instrucțiunilor producătorului),

4.Dușul bucal, care poate aduce un plus de igienizare mecanică și biochimică (dacă periajul este foarte corect ,dușul bucal va aduce predominant senzația de fresh ).

VERIFICAȚI IGIENA  LUCRĂRILOR, CU REVELATOARE DE PLACĂ! (sporadic)

Mișcările de periaj și cele folosite la celelalte instrumente sunt asemănătore cu cele utilizate la nivelul dinților.Considerați coroanele dentare ca și dinții proprii, când vine vorba de igienă.Faptul că protejează dinții și sunt din materiale artificiale, nu exclude posibilitatea formării cariilor, de data aceasta, la zona de trecere dintre coroana dentară și rădăcina dintelui.De aceea, această zonă, necesită a fi curățată foarte bine dar nu agresiv pentru a vă putea bucura de lucrări, mult timp după efectuarea lor!

Alături de îngrijirea zilnică a lucrărilor dentare, este necesară și o verificare periodică profesională a situației dinților și lucrărilor. Profitați de controlul regulat la medicul stomatolog care vă va face o evaluare riguroasă a tuturor structurilor buco-dentare, inclusiv a lucrărilor dentare.

               NEGLIJENȚA POATE COSTA!

Cât timp durează procesul de realizare a unei coroane sau punți dentare?

Timpul de efectuare a unei lucrări variază foarte mult.Depinde de materialul folosit ,tehnica utilizată, complexitatea situației dentare și disponibilitatea de timp a pacientului și cabinetului.

În general timpul de efectuare a unei coroane dentare necesită două sau trei ședințe de tratament.

În prima ședință, medicul face o evaluare generală a dinților dar și a stării de sănătate a dintelui care necesită coroana dentară.După ce se ia decizia de efectuare a unei coronițe dentare,medicul pregătește dintele( îl curață de eventualele carii sau părți deteriorate) și îi dă forma potrivită pentru a-l îmbraca cu viitoarea îmbrăcăminte(coroana dentară).Se ia amprenta dintelui, adică se folosesc niște materiale care se întăresc peste dinte și oferă imaginea negativă a dintelui.În aceeași ședință se alege și culoarea viitoarei lucrări de comun acord cu pacientul.

Amprenta ajunge la laborator unde se toarnă un model din gips, care este folosit la efectuarea lucrărilor provizorii și a celei definitive.

Lucrările provizorii, deși vin la pachet cu un cost și timp suplimentar de execuție, aduc mari beneficii pentru dinte și pentru lucrarea finală.

In cadrul acestor beneficii, menționăm:

1.protectia dinților stâlpi, adică dinții care vor fi sub lucrare,nu sunt expuși în perioada de execuție a lucrării definitive, la contactul cu microbii din mediul bucal,

2.anticiparea relativă a viitoarei lucrări,pacientul poate testa dacă forma dinților, aspectul general, culoarea, mărimea dinților si neapărat, mușcatura, este aproape de poziția functională,

3.posibilitatea de a reproduce detaliile lucrării provizorii la lucrarea finală.

ALEGEȚI SĂ FACEȚI LUCRARE PROVIZORIE PÂNĂ LA EFECTUAREA LUCRĂRII DEFINITIVE!

Coroana dentară poate dura 2-3 săptămâni la un flux de lucru normal sau mai puțin, pentru varianta de lucru modernă digitală, cu sisteme de ultimă generație CAD-CAM.

În funcție de complexitatea lucrării, este posibil să fie necesară și o ședință intermediară, pentru proba culorii sau a altor aspecte necesare pentru lucrarea definitivă.

Timpul de execuție al lucrării,poate varia de la o zi ,pentru lucrări efectuate cu sisteme CAD-CAM( mai ales pentru lucrări provizorii),la intervale de timp mai mari, care iau în calcul ( integrativ ) toate aspectele și implicațiile lucrărilor asupra organismului ,asupra funcțiilor dentare ,asupra zâmbetului (estetică dentară) și asupra sănătății organismului.

În discuțiile cu medicul dentist aveți ocazia să aflați cele mai concrete date referitoare la intervalele de timp preconizate a fi necesare pentru efectuarea fiecărei lucrări în parte.

Ce se întâmplă dacă o coroană sau o punte dentară se desprinde?

Primul lucru pe care vă sfătuim să îl faceți din momentul în care o lucrare vi se desprinde, este să fiți mai riguroși cu igiena dinților dezveliți.Impregnarea microbiană se poate produce rapid la nivelul dinților.

Dacă o coroana sau punte dentară se desprinde ,vă sfătuim să mergeți cât de repede la cabinetul stomatologic, pentru o evaluare a situației.Este necesară investigarea motivului pentru care s-a petrecut această desprindere, să se constate starea dinților de sub lucrare, starea lucrării în sine și alte modificări apărute în cavitatea bucală pentru a lua cea mai bună decizie ca soluționare a evenimentului neplăcut.

Este posibil ca lucrarea să poată fi recimentată din prima ședință.De aceea, nu întârziați și faceți o programare la cabinet!

Posibil să „scăpați ” mai ieftin dacă acționați repede și țineți o igienă riguroasă !

Ce costuri sunt implicate în realizarea unei coroane sau punți dentare?

Costurile lucrărilor protetice fixe ( coroane dentare sau punți dentare ) variază în funcție de complexitatea lucrării, de materialele folosite, experiența medicului, situația geografică a cabinetului și timpii de execuție.

Pe lângă lucrarea în sine, luați în calcul și costurile pregătirii dinților pentru lucrare.Un dinte care are o carie profundă, necesită înainte de execuția lucrării tratamentul de canal .De abia după tratamentul de canal al dintelui, medicul este în măsură de a începe și tratamentul protetic, adică efectuarea coroniței dentare.Costurile acestui tratament de canal reprezintă costuri suplimentare la tratamentul dintelui.De asemenea și în cazul în care se dorește o abordare complexă cu îndreptarea dinților, se iau în calcul și costurile tratamentului ortodontic care se face înaintea tratamentului protetic ( coroanelor dentare sau a punților dentare ).

Informațiile cele mai exacte le obțineți de la medicul cabinetului, care vă oferă soluții în funcție de nevoile și particularitățile fiecăruia.

Protezele dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru a înlocui dinții pierduți sau deteriorați. În urma experienței și a discuțiilor cu pacienții, câteva întrebări frecvente legate de protezele dentare pot fi:

Ce sunt protezele dentare și când sunt ele necesare?

Protezele dentare sunt piese medicale care completează arcadele dentare în locurile unde lipsesc dinții naturali.Protezele dentare sunt de mai multe tipuri: fixe, mobile și inșurubabile.

Protezele dentare fixe sunt reprezentate de coroanele dentare(pentru un dinte) și punțile dentare(podurile dentare) pentru doi sau mai mulți dinți și care se fixează pe dinți sau implante prin procedeul de cimentare.Protezele dentare mobile sunt la rândul lor de două feluri: complete (denumite și proteze totale ) și parțiale ( proteze parțiale ) și ele au caracteristica de a putea fi scoase din gură și repoziționate ,ori de câte ori se dorește.

Protezele totale se pot sprijini pe gingie și atunci sunt confecționate din rășini acrilice sau se sprijină pe implante când pot fi făcute și din metal și ceramică.

Protele parțiale pot fi ,de asemenea,din acrilat simplu(proteze acrilice parțiale) sau din metal cu rășini acrilice (proteze parțiale scheletate).Protezele parțiale acrilice se sprijină pe gingie și prezintă niște croșete din sârmă pe dinții vecini.Croșetele au rol de menținere a protezei dar pot afecta grav dinții vecini și de aceea se preferă să fie făcute cu caracter de provizorat, deci folosite pentru o perioada scurtă de timp.Se poate apela la ele și în cazul unui suport financiar redus.

Protezele parțiale cu metal, numite profesional proteze parțiale scheletate ,se împart la rândul lor în proteze scheletate parțiale simple și proteze scheletate cu sisteme speciale.

Protezele scheletate simple sunt susținute de croșete metalice pe dinți iar cele cu sisteme speciale au niște mecanisme de susținere și menținere care exclud folosirea croșetelor indiferent de care.Aceste proteze sunt foarte estetice (nu sunt vizibile croșete) și au o menținere foarte bună(nu ies din poziția lor decât când se exercită o anumită forță pe sistemele special).

Mai există și protezele inșurubate care sunt folosite mai ales în implantologie și presupun existența unor șurubele care fixează proteza în implante și care la anumite perioade de timp,medicul le deșurubează pentru a efectua o mentenanță a lucrărilor pe implante.Acest mod de fixare are avantaje prin putința de a efectua o igienizare riguroasă la un interval de timp.

Protezele dentare sunt necesare când sunt lipsa dinți pe arcade ,de la un dinte până la toți dintii de pe arcade.

Ele pot fi o alternativă fie la punțile dentare fie la implantele dentare, în funcție de situația concretă a pacientului.

Fiecare din cele trei variante aduc cu sine avantaje și dezavantaje, atfel încât cel mai bun sfat este să înțelegeți cât mai bine situația dentară și bucală pe careo aveți, pentru a putea lua decizii optime,împreună cu medicul dumneavoastră și a va bucura de un zâmbet frumos în orice împrejurare.

Care sunt tipurile de proteze dentare disponibile?

În funcție de complexitatea cazului, de soluția optimă conținută în planul de tratament, orice tip de proteză poate fi efectuat.

Important este să înțelegeți bine toate aspectele fizice,biologice și financiare ale protezei alese, pentru a beneficia pe de-a-ntregul de avantajele variantei alese .

În discuțiile cu medicul stomatolog,preliminare efectuării protezelor, asigurați-vă că ați înțeles bine ce înseamnă și presupune varianta aleasă.În caz contrar veți consuma timp și bani fără a obține rezultatul dorit.

Cum sunt făcute protezele dentare?

Protezele dentare sunt piese medicale complexe care necesită mai multe ședințe în funcție de tipul de proteză și materialele alese.

Procesul de execuție al protezelor începe cu ședința de consultație ,în care se face diagnosticarea cazului și se elaborează planul de tratament protetic. În funcție de caz pot fi necesare manopere preprotetice și proprotetice, adică manopere care să pregătească terenul pentru efectuarea protezei.De exemplu pot fi necesare intervenții chirurgicale de nivelare a crestei osoase, sau îndepărtarea unor mucoase crescute prea mult și care ar putea încurca funcționarea protezei cu producerea unor leziuni (răni ), dureri sau chiar tumori.De asemenea este posibilă necesitatea de prelucrare a unor dinți care vor susține proteza.

Indiferent de manoperele efectuate înainte de proteză ,ea va începe cu o amprentă care va fi trimisă în laborator.

Execuția protezelor se face în laborator și poate necesita mai multe ședințe, în funcție de planul de tratament.

În perioada de execuție a protezelor, pentru a se menține funcția de masticație și de vorbire,se pot efectua niște proteze simple rapide ,care să aibă acest rol,până când proteza definitivă este gata.

După un număr de ședințe necesare efectuării protezei, se ajunge în faza în care vi se va monta în gură protezăa și vi se vor da instrucțiunile de ingrjire .Urmează perioada de acomodare, în care veți fi chemat la cabinet mai frecvent, până se vor face toate ajustările ncesare pentru forma finală.Acomodarea are și o componentă psihologică, în care veți integra lucrarea ca fiind un intrument personal de prelucrare a alimentelor prin masticație, dar și un ajutor în comunicarea cu ceilalți, prin zâmbet și vorbire.

Se poate ca această perioadă de acomodare să fie mai lungă, în funcție de disponibilitatea dumneavoastră de acceptare a lucrării și de a efectua exerciții pt formarea reflexelor și utilizarea lor in activitățile de zi cu zi.

Cât de durabile sunt protezele dentare?

Protezele dentare au o durată de viață în funcție de tipul de proteză ,materialele din care este efectuată și modul în care este îngrijită.

Protezele totale acrilice și cele parțiale acrilice sunt cele mai fragile. În general, partea acrilică și cea ceramică a protezelor sunt mai fragile iar structura metalică conferă rezistență protezelor.

Îngrijirea protezelor este foarte importantă . În timpul igienizării ei, se pot produce accidente care să ducă la fracturi sau fisurarea unor părți din proteză.

Obiceiurile vicioase pot fi și ele cauza deteriorării protezelor.Spre exemplu puteți mânca alimente mai dure cu o proteză dar nu puteți deschide dopuri cu ea!

Pentru o îngrijire adecvată a protezelor este necesar să vizitați regulat medicul dentist care poate surprinde din timp aspecte importante în funcționarea protezei.

În medie cam 5-10 ani se consideră un interval de timp bun de utilizare a unei proteze.După aceea este posibil să fie necesară înlocuirea acesteia sau readaptarea ei.

În funcție de anumiți parametrii biologici, pot fi necesare intervenții și mai rapide decât acest interval.Controalele regulate la dentist vă pot lămuri care este atitudinea optimă pentru dumneavoastră ca să aveți un rezultat bun cât mai mult timp.

Ce materiale sunt folosite pentru a crea protezele dentare?

Materialele folosite pentru protezele dentare sunt multiple:

-rășini acrilice- folosite la protezele acrilice parțiale sau totale simple, protezele scheletate simple sau cu sisteme speciale

-rășini compozite- mai ales la nivelul dinților

-ceramici  intră în structura dinților din proteză

– metale crom-cobalt sau titan ,intră în structura suportului metalic al ceramicii și în scheletul metalic al protezelor și sistemelor speciale

-silicon pentru confecționarea protezelor elastice

-BioHPP este un material special prin biocompatibilitatea lui și rezistență apropiată de cea a metalului.Are culoarea albă.

Este dureroasă, purtarea unei proteze dentare?

În perioada de acomodare cu noua proteză este posibil să apară senzații de disconfort, durere sau chiar leziuni ale mucoaselor bucale.În această perioadă se fac ajustări ale protezei până se ajunge la o formă optimă în care se refac funcțiile diminuate sau pierdute (masticație,vorbie,estetică..)și nu se mai produc aceste leziuni,  dureri ușoare sau disconfort.

După acestă perioadă, nu ar mai trebui să apară durerea.Dacă totuși apare, pot fi câteva cauze.Modificări majore de volum osos (boli sau modificări osoase sub acțiunea unor forțe excesive),modificări de volum al mucoaselor (posibil induse medicamentos ), uscăciunea gurii poate duce la iritații ale mucoaselor, aciditatea bucală de proveniență gastrică poate și ea determina disconfort și dureri, igiena protezelor nu este conformă…

O IGIENĂ NECORESPUNZĂTOARE A PROTEZELOR, POATE DUCE LA LEZIUNI ALE MUCOASELOR, ÎNSOȚITE DE DURERI ȘI DISCONFORT!

De aceea orice modificare apărută în cavitatea bucală, este bine să fie adusă la cunoștința medicului dentist care intervine în restabilirea condițiilor de sănătate dentară și bucală.

Vizitați medicul dentist ori de câte ori apare un disconfort sau durere în timpul utilizării protezelor dentare.

Igienizați protezele conform cu sfatul medicului dentist și instrucțiunile de folosire ale produselor de îngrijire pentru protezele dentare .

Vizitele regulate la stomatolog sunt și ele foarte utile pentru prevenția durerii și menținerea unei stări de sănătate generale și bucale optime.Cel puțin o dată pe an este bine să efectuați această vizită la medic.

Cum se îngrijesc protezele dentare?

Indicațiile îngrijirii protezelor dentare vă sunt furnizate de către medicul stomatology, după etapa de fabricație ale acestora, înainte de a intra în perioada de acomodare și, dacă este necesar, vă sunt reamintite la fiecare ședință de control anual.

Îngrijirea protezelor se face după fiecare masă,și folosește periuțe speciale și săpun lichid.În timpul manoperelor de igienizare, aveți grijă să nu zgâriați proteza și să o manipulați cu grijă, pentru a nu vă cădea din mână și a se fractura.

Există produse pentru detartrarea, dezinfectarea și parfumarea protezelor.De asemenea, adezivii folosiți pentru fixare, pot ajuta la reducerea riscului de apariție a leziunilor.

Cât timp durează până când pacientul se obișnuiește cu proteza dentară?

Perioada de acomodare la proteze, depinde de tipul protezelor, materilelor și disponibilității pacientului de acceptare a lucrării.

Poate varia de la câteva ore la câteva luni sau chiar ani.

Ce se întâmplă dacă o proteză dentară se desprinde sau se rupe?

În situația ruperii unei proteze , va sfătuim să nu mai purtați proteza și să vă prezentați de urgență la medic pentru remedierea deteriorării protezei.Purtatul protezei după ce s-a rupt, poate să facă să nu mai fie reparabilă proteza.

NU LIPIȚI PROTEZA CU ADEZIVI DIN COMERȚ!

Pe lângă faptul că adezivul nu este construit să fie pentru mediul bucal poate fi toxic si riscați să nu o montați correct, ceea ce complică rezultatul final iar prelucrarea finală nu va mai fi făcută.

În cadrul consultației medicale, se va identifica motivul pentru care s-a rupt proteza și modul în care poate fi remediată situația.

Ajustările necesare pot fi minore, efectuate în laboratorul dentar sau cabinet,situație in care chiar medicul vă va reda lucrarea în aceeași zi/ziua următoare, pentru purtare.

Dacă evenimetul se petrece la ani buni de la construcția protezei, este posibil să vi se sugereze refacerea ei.Motivul: modificarea volumului osos .După extracția dinților, volumul osos de la nivel alveolar este în continuă scădere .Când această modificare cantitativă de os, este mai mare, atunci proteza care rămâne fixă de-a lungul timpului, nu se mai potrivește cu suprafața mucoasei și implicit a osului de sub ea, producând mișcări ale protezei și răni pe mucoasă.O rezolvare de moment, este adăugarea unei cantități de material pe proteză, astfel încât să se ajungă din nou la o suprapunere perfectă a suprafeței mucoasei cu cea a protezei, dar această soluție face ca proteza să se îngreuneze foarte mult și să se modifice percepția și purtarea protezei .Apare un disconfort în purtarea protezei.

NU NEGLIJAȚI SEMNELE DE UZURĂ CARE APAR ÎN TIMP, LA NIVELUL PROTEZEI!

Semnalati medicului stomatolog orice modificare în funcționarea și confortul purtării protezelor !

În mod normal, un consult la 6-12 luni vă asigură de funcționarea optima a protezei și ajustări la timp ale acesteia.Evoluția biologică a osului va necesita adaptări majore doar la intervale mai mari de timp 5-10 ani !

Ce costuri sunt implicate în realizarea unei proteze dentare?

Costurile protezelor dentare sunt foarte variate și depind de tipul de proteză, materialele utilizate ,experiența medicului ,costurile de laborator și cheltuielile clinicii.

În fiecare caz, de obicei, se pot găsi soluții multiple adaptate pentru fiecare buzunar.Important este să discutați cu medicul dumneavoastră și să aflați avantajele și dezavantajele fiecărei variante, astfel că veți avea libertatea să alegeți ceea ce credeți că vă va satisface cel mai bine nevoile și cerințele dumneavoastră.

Protezele acrilice sunt în general mai ieftine iar cele mai scumpe sunt cele construite pe implante.Intermediar ca preț, sunt cele scheletate simple sau cu sisteme speciale .

          ALEGEȚI SOLUȚIA CEA MAI POTRIVITĂ, ÎMPREUNĂ CU MEDICUL CABINETULUI !